Knikarmschermen

Knikarmschermen worden tegenwoordig door ons meestal uitgevoerd in zogenaamde cassette-uitvoering. Dat wil zeggen: met een volledig gesloten omkasting waarin het doek en de armen stofvrij worden opgeborgen. Stofvrij wil zeggen dat stof die meestijgt met de warmte die van uw raam en gevel afstraalt (ook in de winter) niet in de kast kan komen en zich dus niet kan afzetten op de scharnierpunten van de knikarmen en de buitenste slag van het doek. (Dit opstijgend stof veroorzaakt bij niet-stofvrij opgeborgen schermen de bekende vuile baan op de onderste strook van het doek.)

Onze fabrikanten gebruiken doek van vuilafstotend dralon of polyester en van een zware kwaliteit (300 gram/m2). De naden kunnen tegenwoordig, behalve met een dubbele stiknaad, ook worden verlijmd, wat een aantal voordelen geeft. U kiest uit vele patronen en kleuren; de meeste doeken worden op een doekbreedte van 120 cm vervaardigd en op de gewenste breedtemaat aan elkaar gestikt of gelijmd. Sommige effen kleuren kunnen op een grotere breedte worden geleverd, zodat het doek geheel naadloos kan worden uitgevoerd.

Knikarmschermen kunnen tot een grote breedte en met een uitval tot maar liefst 400 cm worden geleverd. In de meeste gevallen is een breedte tot 550 cm en een uitval van 250 tot 300 cm toereikend. Hiervoor bieden wij een qua prijs/kwaliteit interessante uitvoering aan met een aluminium omkasting  in twee veel gevraagde kleuren crême-wit en een fraaie zwart metallic structuurlak.

Knikarmschermen worden door ons op vakkundige wijze gemonteerd waarbij rekening wordt gehouden met de draagkracht van de muur. Vooraf bepalen wij of de montage op een voldoende degelijke en veilige wijze mogelijk is en of hiervoor speciale voorzieningen moeten worden getroffen. Zo moet bij montage op de bovenste 5 steenlagen van een muur (bijvoorbeeld onder een dakgoot, of op een uitbouw) soms een zogenaamde “verlengde kapsteun” worden toegepast om de krachten over een groter oppervlak te verdelen.

De mogelijkheden met knikarmschermen zijn zeer uiteenlopend, variërend van uitvoeringen met verlichting, afstandsbediening, automatische bediening met zon en windsensor, of voorzien van volledig waterdicht doek. De schuinte (hellingshoek) van het scherm kunnen wij voor u op de door u gewenste hoogte instellen.

Voor grotere knikarmschermen (meer dan 550 cm breed en/of 300 cm uitval) hebben wij vele mogelijkheden. Maar omdat grote knikarmschermen hogere eisen aan de muurbevestiging stellen en windgevoeliger zijn, worden in dat geval ook vaak terrasschermen toegepast.

Terrasschermen hebben aan weerszijde van het doek geleidingsprofielen die op staanders of tegen een muur worden bevestigd. Het doek wordt met de onderlijst via de geleiders onder spanning afgerold. Dit geeft een zeer windvaste constructie terwijl de krachten op de muur door de ondersteunende geleiders gering zijn.

Een vergelijkbaar systeem hebben de Serre- of Verandaschermen. Deze worden met de geleiders boven (of onder) een bestaande constructie op of in een serre of veranda gemonteerd om zo de warmte door zoninstraling te voorkomen.

Er is ook een uitvoering verkrijgbaar met het zogenaamd “zip”-systeem. Hierbij word een helft van een rits aan de zijkant van het doek geseald. Het doek glijdt door de zijgeleiding waarin zich een kunststof voering met de andere helft van de rits bevindt.

Door deze constructie zit het doek over de volle lengte aan beide zijden windvast verbonden met de zijgeleiding (getest tot windkracht 12).Voor de vele bedieningsmogelijkheden verwijzen wij naar het bedieningsgedeelte van de site