Bediening rolluiken

Tegenwoordig worden de meeste zonneschermen en rolluiken geleverd met een elektrische bediening. Dit niet alleen in verband met het bedieningsgemak, maar ook voor een jarenlange probleemloze werking zonder slijtage van optrekbanden, staaldraden of bedieningsmechanieken. Ook zal een rolluik met een elektrische bediening (indien juist afgesteld) nooit onregelmatig, te wild of te strak worden af- of opgerold.

Een ander voordeel is dat het  bijbehorende elektriciteitssnoer waterdicht afgekit en in alle richtingen naar binnen kan worden doorgevoerd. Als wordt gekozen voor een afstandsbediening kan het elektriciteitssnoer vaak – zonder eerst naar een schakelaar te worden gevoerd – uit het zicht naar een 220V aansluitpunt worden weggewerkt.

De afstandsbediening kan op iedere willekeurige plaats binnen 50 meter afstand worden gebruikt en het signaal is sterk genoeg om door 2 betonnen muren het rolluik te bereiken. (Sommigen geven de afstandsbediening tijdens hun vakantie aan de buren, zodat deze het rolluik vanuit hun eigen huis kunnen bedienen).

Een afstandsbediening is (ook achteraf) eenvoudig te voorzien van een draadloze zon-/windautomaat. Deze automaat kunt u met de afstandsbediening in- en uitschakelen. Dit is een extra functie van de afstandsbediening; u kunt natuurlijk altijd nog zelf het rolluik met de afstandsbediening besturen. De automaat meet de hoeveelheid zonlicht en stuurt met een ingestelde vertraging het scherm naar boven als de ingestelde waarde wordt overschreden. Omgekeerd stuurt de automaat het rolluik ook weer automatisch met een vertraging naar beneden als de gemeten waarde weer daalt.

De sterkte van de wind wordt continu gemeten en als de ingestelde waarde wordt overschreden wordt het rolluik direct opgerold en wordt een kwartier lang gemeten of het weer veilig is om (indien nodig) het rolluik weer uit te rollen.

Een nieuwe manier van bedienen is via een verbinding via internet, zodat via een app op telefoon of tablet wereldwijd het scherm of rolluik kan worden bediend en worden bekeken of dit dicht of open staat. Voor rolluiken kan ook met een draadloze tijdklok worden gewerkt. Voor nadere informatie en mogelijkheden kunt u ook kijken op www.somfy.nl