Veel gestelde vragen & Doe-het-Zelf Tips

Veel gestelde vragen
Naast een goede kwaliteit binnenzonwering, buitenzonwering en zonnepanelen, biedt Beudeker u ook een goede service aan. Daarom streven wij ernaar al uw vragen te beantwoorden. Hieronder vindt u een aantal van de meest gestelde vragen.

Staat uw vraag er niet bij of wilt u meer informatie over een bepaald antwoord, aarzel dan niet om uw vraag via ons contactformulier te stellen.

VRAGEN OVER BUITENZONWERING

1) Kan een zonnescherm worden omgebouwd van handbediening naar elektrische bediening?
Dit is zonder meer mogelijk maar bij sommige soorten zonwering moet ook de doekrol worden vervangen. De   kosten zijn afhankelijk van de soort zonwering en de afmeting ervan en liggen tussen de € 275,- en € 475,-.
`

2) Kan een zonnescherm worden ingekort?
Ja, in veel gevallen zal het doek wel moeten worden vervangen omdat oudere doeken niet
meer te verwerken zijn op een naaimachine.
`

3) Kan het doek van bestaande zonwering worden vervangen?
Ja, maar er moet wel voldoende ruimte tussen de kast en de doekrol overblijven als het oorspronkelijke doek door een dikker doek wordt vervangen.
`

4) Wat is de maximale windbelasting van een zonnescherm?
Niet alleen de windkracht, ook de circulatie en de windrichting kunnen schade veroorzaken aan uw zonwering. Bijvoorbeeld een terrasscherm kan bij een windkracht 4 of hoger al problemen veroorzaken aan de gevel, de armen van het scherm of het doek.
`

5) Wat moet ik doen als het doek nat is geworden?
In principe kan het doek nat opgerold worden. Maar, zodra het weer het toelaat moet de zonwering zo snel mogelijk weer uitgerold worden om het doek te kunnen laten drogen. Een doek dat nat is geworden kan wel wat meer gaan plooien en sporen bevatten van het vocht dat met het doek mee omhoog is gekropen.
`

6) Wat is de gemiddelde levensduur van buitenzonwering?
De gemiddelde levensduur van een zonweringsproduct ligt ruwweg tussen de 10 en de 20 jaar; de levensduur is daarbij wel sterk afhankelijk hoe u het product behandelt en of het regelmatig wordt onderhouden.
`

7) Hoe zorg ik dat mijn zonwering lang meegaat?
Door de zonwering regelmatig schoon te maken voorkomt u moeillijk verwijderbare vlekken in de stof. Daarnaast is het aan te raden het scherm te sluiten bij hevige windstoten en regenbuien.
`

8) Waardoor kreukt het doek bij het oprollen?
Het kreuken cq plooien van het doek ontstaat doordat aan elkaar gestikte banen enige spanning in het doek geven. Bij de stiknaden is het doek immers 2x zo dik zodat er bij het oprollen kreuken of plooien kunnen ontstaan. Dit verergert naarmate het scherm breder of de uitval groter wordt. Inprincipe komt dit bij bijna alle uit meerdere banen samengestelde zonweringsdoeken voor.
`

9) Wat is de prijs van het zonweringsproduct?
Zonwering is maatwerk en de prijs van een product hangt af van diverse factoren. Daarom zal Beudeker   Zonwering altijd eerst ter plaatse de situatie bekijken en opmeten voordat u een offerte ontvangt. U kunt wel via onze website een prijsindicatie opvragen, maar dit is zoals de naam al zegt een indicatie.
`

10) Kan ik met zonwering besparen op mijn energierekening?
Met zonwering kunt u zeker besparen op uw energierekening, aangezien u met zonwering kunt voorkomen dat de zomerhitte naar binnen trekt. Daardoor hoeft u bij hoge temperaturen minder (elektrisch) te koelen. In de winter verliest u minder warmte door de isolerende werking van uw rolluiken.
`

11) Wat is een Volant?
Een volant is een strook doek die als toevoeging onder de voorzijde van het nieuwe of bestaande zonnescherm hangt. Waar de volant de laatste jaren als ouderwets of uit de mode werd beschouwd, is deze weer helemaal terug van weggeweest.
Een zonneschermdoek inclusief volant houdt net even iets meer zon tegen, handig als de zon vrij laag staat! Een volant is beschikbaar in twee varianten; golvend en recht voor zowel een effen volantkleur als een volant met een streepdessin. Onderstaande afbeelding geeft daar een beeld van.
`

12) Is er een mogelijkheid de producten te bekijken?
In onze showroom in Zaandijk heeft u de mogelijkheid de producten te zien en te proberen. Daar liggen ook stalenboeken met een ruime keuze in doeken.
`

VRAGEN OVER ROLLUIKEN

13) Moet ik mijn rolluiken regelmatig schoonhouden?
Rolluiken bevinden zich aan de buitenkant van uw huis met als gevolg dat ze sneller smerig worden dan binnenzonwering. Gelukkig zijn rolluiken van robuust en makkelijk te onderhouden materiaal gemaakt. Toch is het beter om ze regelmatig te onderhouden teneinde de kans dat er zich een vieze laag aanslag op vormt zo klein mogelijk te maken. Die aanslag is vrij hardnekkig en moelijker weg te krijgen dan wanneer u de rolluiken jaarlijks, of nog liever, halfjaarlijks even reinigt.
`

14) Helpen rolluiken tegen inbraak?
Rolluiken zijn vaak een probaat middel om boeven buiten de deur te houden, aangezien een inbreker aan een drietal zaken een grondige hekel heeft, te weten: licht, geluid en oponthoud. En als hij de keus heeft, dan valt de keus vrijwel altijd op een woning die geen rolluiken heeft.
`

15) Welk type woning heeft de voorkeur bij inbrekers?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn niet kapitale villa’s het meest begeerde doelwit voor inbrekers. Wat voor hen het meest telt, is het feit of de woning gemakkelijk toegankelijk is en goede vluchtwegen heeft.
`

16) Mag ik zonder meer een rolluik of een rolhek plaatsen?
Over het algemeen geldt dat rolluiken of rolhekken die inpandig worden geplaatst vergunningsvrij zijn. Wanneer een rolluik of rolhek aan de voorgevel of een zijgevel, gericht naar een openbaar toegankelijk gebied geplaatst wordt, gelden er twee regels:

  • Het beveiligingshek moet worden geplaatst aan de binnenzijde van de uitwendige scheidingsconstructie
  • Het beveiligingshek moet minstens 75% glasheldere doorkijk hebben.

Kunt u hier niet aan voldoen, dan moet u vaak een vergunning aanvragen bij uw gemeente. Gemeenten noemen deze vergunning meestal een bouwvergunning of omgevingsvergunning.

17) Hoe veilig is de bediening van een rolluik of beveiligingshek met een andere afstandsbediening?
Heel veilig, aangezien elke afstandsbediening z’n eigen unieke code bezit (één uit vele miljoenen mogelijkheden) die na installatie gekoppeld wordt aan het bijbehorende scherm of rolluik. De kans dat iemand met bijvoorbeeld een universele afstandsbediening uw scherm of rolluik kan bedienen is dus te verwaarlozen klein.
`

18) Is er een mogelijkheid de producten te bekijken?
In onze showroom aan de Lagedijk 248 in Zaandijk heeft u de mogelijkheid de producten te zien en te proberen.
De showroom is iedere donderdagavond van 19:00 – 21:00 uur
en vrijdag en zaterdag van 10:00 – 16:30 geopend voor publiek.
Op afspraak kunt u de showroom ook op andere tijden bezoeken.
`

VRAGEN OVER BINNENZONWERING

19) Wat zijn jaloezieën?
Een jaloezie is een raamdecoratie bestaande uit horizontale of verticale lamellen. Met één handomdraai regelt u hierbij de gewenste lichtinval en doorkijk. Horizontale jaloezie-lamellen kantelen zowel naar voren als naar achteren. Verticale lamellen daarentegen schuiven opzij langs een rail en kunnen van links naar rechts draaien.
`

20) Wat is het verschil tussen een jaloezie en een luxaflex?
Veel mensen zullen jaloezieën Luxaflex noemen. Maar het zijn twee benamingen voor één en hetzelfde ding. Het jaloeziemerk Luxaflex is door de jaren heen een synoniem geworden voor een jaloezie. Hier is dus de merknaam productnaam geworden, te vergelijken met Cola, Maggi en Jeep om maar een paar voorbeelden te noemen.
`

21) Aan welke kant zit de bediening van een verticale jaloezie?
De rails waaraan de lamellen worden opgehangen, hebben een voor- of achterkant. U kunt zelf kiezen aan welke kant u de bediening wilt hebben. Een lamellenrail heeft een bedieningsketting om de lamellen mee te draaien en een koord om de lamellen mee te verschuiven.
`

22) Wat is een rolgordijn?
Rolgordijnen zijn al lange tijd de meest verkochte raamdecoratie van Nederland. Een rolgordijn bestaat uit vier basisonderdelen, te weten de gordijnstof, de onderlat, de buis en het mechaniek. Simpel gezegd is het een gordijnstof die op een buis wordt gerold.
`

23) Welke rolgordijnen transparanties zijn er?
We onderscheiden drie transparanties op het gebied van rolgordijnen, te weten: transparante rolgordijnen; lichtdoorlatende rolgordijnen en verduisterende rolgordijnen.
`

24) Kan ik standaard rolgordijnen zelf inkorten?
Ja dat kan. Dit doe je door de stof, de onderlat en de buis in te korten.
Zie verder onder doe-het-zelf tips
`

25) Kan ik de kant van de bedieningsketting van een standaard rolgordijn zelf bepalen?
Ja dat kan, standaard rolgordijnen worden geleverd met het mechaniek in een aparte verpakking. U kunt het onderdeel met de ketting dus zowel links als rechts in de buis plaatsen.
`

26) Wat zijn plissé gordijnen?
Plisségordijnen kenmerken zich door de plooien in de stof. Ze hebben een soort harmonica-effect. U kunt ze strak opvouwen, maar ook helemaal uitvouwen. Wanneer u de plissé helemaal opvouwt, is deze erg klein en heeft u volledige lichtinval. Maar uiteraard kunt u de plissé ook helemaal uitvouwen, waardoor het hele raam wordt bedekt.
`

27) Wat zijn plisségordijnen met zijgeleiding?
Zijgeleiding wil zeggen dat het gordijn aan de zijkant geleid wordt door een gespannen koord. Zoekt u raamdecoratie voor een draai-kiepraam? Dan zijn plissés met zijgeleiding zeer geschikt.
`

28) Wat is het verschil tussen een plissé en een Duette?
De termen plissé en Duette® worden regelmatig door elkaar gehaald. Evenals dat bij de “Luxaflex” het geval is, is hier de merknaam weer soortnaam geworden. Een Duette® is een plisségordijn met een speciale dubbele stof, waardoor er vanaf de zijkant gezien een honingraatstructuur ontstaat. Deze speciale stof zorgt voor extra isolatie. De lucht blijft namelijk in de tunnels van de honingraat hangen. Hierdoor werkt dit plisségordijn met honingraatstof isolerend en als gevolg daarvan energiebesparend.
`

29) Wat is het verschil tussen Bottom-up en Top-down-Bottom up?
Plisségordijnen zijn verkrijgbaar met twee verschillende bedieningsvarianten, namelijk de ‘Bottom-up’ en de Top-down/Bottom-up variant.
Bij een Bottom-up bediening kan alleen de onderlat naar boven worden bewogen; de bovenkant blijft dus altijd vast zitten. Bij de tweede variant, de Top-down/Bottom-up, kan zowel de onder- als bovenlat verschuiven (zie ook de animatie hieronder) Het grote voordeel van de Top-down/Bottom-up variant is dat de inkijk op ooghoogte kan worden geblokkeerd, terwijl aan de boven- en onderkant nog licht naar binnen valt. Ideaal voor woonkamers, badkamers of kantoren aan een straat.
`’

30) Is er een mogelijkheid de producten te bekijken?
In onze showroom aan de Lagedijk 248 in Zaandijk heeft u de mogelijkheid de producten te zien en te proberen. Daar liggen ook stalenboeken met een ruime keuze in stoffen.
De showroom is iedere donderdagavond van 19:00 – 21:00 uur en vrijdag en zaterdag van 10:00 – 16:30 geopend voor publiek. Op afspraak kunt u de showroom ook op andere tijden bezoeken.

`


Doe-het-Zelf tips
Uw zonwering is niet alleen een mooi gereedschap om zon buiten de deur te houden, maar het is ook het visitekaartje van uw woning. En zo’n visitekaartje wilt u natuurlijk graag zo lang mogelijk mooi houden. Beudeker geeft u daarom hieronder een aantal nuttige tips voor een duurzaam gebruik van uw zonwering.

TIPS BUITENZONWERING

  • Let op! De meeste doeken zijn geïmpregneerd om water- en vuilafstotend te zijn. Wanneer u dan het doek reinigt met schoonmaakmiddelen is de kans groot dat u deze bescherming verwijdert. Gebruik dus bij voorkeur zo min mogelijk schoonmaakmiddel!
  • Maak uw zonwering niet schoon in de felle zon. Hierdoor kunnen vlekken op het doek ontstaan.
  • Gebruik bij reiniging van het doek van uw zonwering nooit een hogedrukreiniger, een huishoudsopje of agressieve reinigingsmiddelen, zoals soda, ammonia, staalborstel/-wol, en/of gelijkende producten.
  • Zitten er pluisjes op uw zonwering? Verwijder ze met een stofzuiger of droge borstel.• Indien de profielen in kleur zijn gemoffeld adviseren wij het product minstens twee maal per jaar te behandelen met autowas.
  • Als het regent, kunt u uw zonwering beter niet gebruiken. Regent het een beetje, dan kunt u uw zonwering wel uit laten blijven hangen. Rol deze echter niet op als het doek nog nat is.
  • Moet u, gedwongen door de weersomstandigheden zoals sterke wind of hagel, toch een natte zonwering oprollen? Doe dit dan en laat zodra het weer het weer toelaat de zonwering volledig uitgerold aan de lucht drogen.
  • Rol uw zonwering bij en na gebruik compleet uit en op. Zo voorkomt u dat er op den duur kleurverschillen in uw zonwering ontstaan.
  • Is er sprake van veel wind? Laat uw zonwering dan opgerold, ook al is uw zonwering gemaakt van een zeer stevig materiaal.
  • Rol uw zonwering altijd op een zeer voorzichtige manier op en uit. Zo voorkomt u dat er vouwen in uw zonwering komen.
  • Laat om de paar jaar naar de bediening van uw zonwering kijken door een expert.

TIPS ROLLUIKEN

Het schoonmaken  van rolluiken

  • Maak twee maal per jaar uw rolluik schoon met lauwwarm water en een mild schoonmaakmiddel zoals een afwasmiddel;
  • Gebruikt in géén geval agressieve schoonmaakmiddellen, deze kunnen uw rolluik beschadigen;
  • Optioneel kunt u uw rolluik na het schoonmaken in de wax zetten. Deze wax vormt een beschermlaag tegen vuil, zodat het niet op uw rolluik in kan werken.

Het onderhoud van rolluiken
Naast het schoonmaken van de rolluiken, is het ook aan te raden andere delen van uw rolluik te onderhouden. Door het goed reinigen en onderhouden van de andere onderdelen, zoals de geleidingsprofielen en de rubbers, zorgt u ervoor dat de levensduur van uw rolluiken wordt verlengd.

  • Maak twee maal per jaar de geleidingsprofielen en rubbers goed schoon voor een geruisloze werking;
  • Na het schoonmaken kunt u wat droogsmeermiddel zoals teflonspray op de rubbers spuiten;
  • Let op: gebruik absoluut geen vette smeermiddelen; deze trekken vuil juist aan!

Extra voorzichtigheid met uw rolluiken bij vorst
Wanneer het vriest moet u extra voorzichtig zijn met uw rolluiken. U moet zeker weten dat de lamellen niet vastgevroren zijn. Als ze vastgevroren zijn en u opent ze is er een kans op beschadiging.

TIPS BINNENZONWERING

Jaloezieën op maat maken
Jaloezieën zijn eventueel eenvoudig zelf op maat te maken. U dient dan zowel de onderlat, de lamellen als de bovenbak in te korten. Bij een aluminium jaloezie doet u dit met een ijzerzaag en een lamellenknipper. Bij een houten jaloezie heeft u uiteraard een houtzaag in plaats van de ijzerzaag nodig.

Reinigen jaloezieën
Jaloezielamellen zijn verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten. Lamellen van kunststof en aluminium hebben als voordeel dat ze onderhoudsarm zijn. Deze lamellen zijn erg makkelijk te reinigen met een vochtig doekje. Let er wel op dat u geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, deze kunnen de lamellen of jaloezieën beschadigen.

Stoffen lamellen zijn iets minder makkelijk schoon te maken. Bij stoffen lamellen is het erg belangrijk om goed op de reinigingsvoorschriften te letten. Door de voorschriften te volgen houdt u uw lamellen zo goed als nieuw.

Inkorten van standaard rolgordijnen
Bekijk daarvoor de video met uitleg over inkorten en montage op.
https://www.youtube.com/watch?v=MauyrcqMexo

Rolgordijnen
Rolgordijnen zijn niet geschikt om uit elkaar te halen en te wassen. Het reinigen van rolgordijnen beperkt zich dus tot het afnemen met een vochtig doekje.
Rolgordijnen kunnen over het algemeen niet tegen schoonmaakmiddelen (vlekkengevaar!), dus hou hier rekening mee als u ze wilt reinigen.

Reinigen van plissé- en duette-gordijnen
Plisségordijnen kunt u regelmatig afstoffen met een plumeau of met een handstofzuiger op een lage stand. Vlekken? Neem de gordijnen zo snel mogelijk af met een zachte spons en lauwwarm water met eventueel een niet-synthetisch wasmiddel. Let op: hebben uw plisségordijnen een gemetalliseerde achterkant? Werk dan niet met water!

Wassen van plissé- en duette-gordijnen
Plissé- en duette-gordijnen kunt u zelf reinigen door ze maximaal 1 uur in een sopje van fijnwasmiddel van 30° te laten weken. Spoel daarna de stof met een douchekop voorzichtig af aan beide kanten. Trek het plisségordijn stevig op om het water uit te laten lekken. Hang het plisségordijn in gesloten toestand op om te drogen. Open en sluit het regelmatig tijdens het drogen.
Let op:  Sommige stoffen kunnen uitsluitend met een vochtige doek of zachte borstel worden gereinigd. Lees nauwkeurig de voorschriften.